ĐỀ THI TIẾNG ANH CHUYÊN QUỐC HỌC HUẾ (2009-2010)

0
29
ĐỀ THI TIẾNG ANH CHUYÊN QUỐC HỌC HUẾ (2009-2010)

ĐỀ THI TIẾNG ANH CHUYÊN QUỐC HỌC HUẾ (2009-2010)

Mọi ý kiến đóng góp xin gửi vào hòm thư: hotroontap@gmail.com

Tổng hợp các đề cương đại học hiện có của Đại Học Hàng HảiĐề Cương VIMARU 

Kéo xuống để Tải ngay đề cương bản PDF đầy đủ: Sau “mục lục” và “bản xem trước”

(Nếu là đề cương nhiều công thức nên mọi người nên tải về để xem tránh mất công thức)

Đề cương liên quan: Bộ đề thi môn Xác suất thống kê


Mục Lục

Tải ngay đề cương bản PDF tại đây: ĐỀ THI TIẾNG ANH CHUYÊN QUỐC HỌC HUẾ (2009-2010)

ĐỀ THI TIẾNG ANH CHUYÊN QUỐC HỌC HUẾ (2009-2010)

SỞ GIÁO DỤC-ĐÀO TẠO      KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 CHUYÊN QUỐC HỌC

     THỪA THIÊN HUẾ                                       Năm học 2009 – 2010

       MÔN: TIẾNG ANH

       ĐỀ CHÍNH THỨC                          Thời gian làm bài: 120 phút

   (Đề thi gồm có 08 trang)

  ————————————————————————————————————————————————

                                                                                                Mã phách:

 

Giám khảo 1:(Họ tên & chữ ký)

 

 

Điểm :……. / 100

Điểm: ……../ 10

Giám khảo 2:(Họ tên & chữ ký)

 

 

Điểm bằng chữ:

————————————————————————————————————————————————–

 

Ghi chú: thí sinh làm bài ngay trên đề thi, tuyệt đối không ghi gì vào phần trên.

 

I. PRONUNCIATION (5 points)

Part 1: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others. (3 points)

  1. A. cheap B. character                      C. children                       D. church
  2. A. cough B. though                         C. rough                           D. tough
  3. A. tidal B. sight                              C. describe                       D. mineral

Part 2:  Choose the word which is stressed differently from the others.  (2 points)

  1. A. jumper B. homework                    C. trousers                        D. machine
  2. A. dormitory B. category                       C. priority                          D. ordinary

II. GRAMMAR AND VOCABULARY  ( 30 points)

Part 1: Choose the best answer among A, B, C or D. (10 points)

  1. Hue is the city …….
  2. in which I was born.
  3. in that I was born.
  4. where I was born in.
  5. I was born.
  6. I didn’t have an umbrella , so I got wet.
  7. If I had had an umbrella, I wouldn’t get wet.
  8. If I had had an umbrella, I would get wet.
  9. I had had an umbrella, I wouldn’t have got wet.
  10. Had I had an umbrella, I wouldn’t have got wet.
  11. She was poor ……… honest.
  12. so                      B. but                            C. because                D. however
  13. I can’t stand …… in hot weather.
  14. to walk              B. walking                   C. walk                       D. to walking
  15. The coffee was too hot for me to drink.
  16. The coffee is so hot that I can’t drink it.
  17. The coffee is so hot that I can’t drink.
  18. The coffee was so hot that I couldn’t drink.
  19. The coffee was so hot that I couldn’t drink it.
  20. This is the best movie …… I have seen.
  21. which               B. where                      C. whose                   D. that
  22. You …… open the door before the train gets into the station. It’s very dangerous.
  23. must                  B. mustn’t                    C. should                   D. don’t have to
  24. English is a …… easy language to learn.
  25. compared           B. comparative            C. comparatively      D. comparable
  26. Let’s go somewhere else. There’s …… noise in this room.
  27. too many          B. too much                 C. enough                 D. too
  28. Nobody will go there, …… ?
  29.       will he                B. won’t he                  C. will they                D. won’t they

Part 2:  Choose the correct word to complete each sentence. (10 points)

 

advantage     agreement     argument                   attention        period

complaint       contact           conversation             effect              use

  1. My teacher made a ……..………… about me to the principal.
  2. After lengthy negotiations they managed to come to an ……..………… .
  3. Lots of charities can make ……..………… of old clothing and other household goods.
  4. I had a stupid ……..………… with my brother about which TV programme to watch.
  5. I had a long ……..………… with Aunt Judith on the phone today.
  6. The constant sun is having a terrible ……..………… on my skin.
  7. Jill finally made ……..………… with her brother who was travelling in India.
  8. Rod decided to take ……..………… of the good weather and go for a long walk.
  9. It’s important to pay ……..………… to the road signs when driving in a foreign country.
  10. Sue felt that her time at college was the most exciting …………… of her life.

Part 3: Use the word given in capitals at the end of each line to form a word that fits in the space in the same line. The first one has been done for you (0). (10points)

              EAT MORE FRUIT AND VEGETABLES

A recent report on the (0)   eating    habits of children in Britain              EAT

suggests that children from the age of three to sixteen show a

strong (1) ……………………. for vegetables and only eat                                  LIKE

(2) ………………………amounts of fruit and vegetables at Christmas.            SUFFICE

One researcher says not eating (3) ……………………. may have                    PROPER

serious consequences on a child’s (4) ………………………..and physical     SPEAK

development, resulting in poorer performance at school. One

(5) ……………………….. is to give children extra iron and vitamins but          SOLVE

in the long run it is more (6) ……………………………if children get the           EFFECT

right ingredients in their (7) ……………………………diet.                                    DAY

(8) …………………………., parents choose food for their children that is        FORTUNATE

quick and (9) ………………………….to prepare, rather than food which          CONVENIENCE

is fresh and healthy. (10) ……………………….., it is difficult later to get          CONSEQUENCE

children to change their habits.

III. LANGUAGE FUNCTIONS (5 points)

Choose the correct response (A, B, C, or D).

  1. “Cigarette?” – “_________”
  2. I smoke five cigarettes a day. B. It’s very expensive.
  3. Not really. D. No, thanks.
  4. “Is it far to the international airport from here?” –  “_________”
  5. Yeah, it’s pretty far. B. By taxi.
  6. None at all. D. Sure, no problem.
  7. “No one can play football as well as Bill.” – “_________”
  8. You’re right. He doesn’t play it well. B. Yes, he’s a professional player.
  9. No, de doesn’t like football.                   D. Yes, about once a week.
  10. “Would you mind turning down the volume?” – “_________”
  11. Of course. B. I’d be glad to. C. Not at all.              D. Yes, sure.
  12. “Why don’t you take a break?” – “_________”
  13. Because I’m tired. B. I don’t agree.
  14. Sure, go ahead.                                      D. I guess I should.

 

IV. READING COMPREHENSION ( 30 points)

Part 1: Read the text below and decide which answer (A, B, C or D) best fits each space. (10 points)

GENDER GAP IN EDUCATION

For many years now, British girls have performed much better in exams than boys. Most theories about the causes of this gap —(1)— the sexes have blamed the education   —(2)— . However, new research suggests that boys’ poor performance has nothing to do —(3)— internal practices at schools. Instead external factors, such as different learning styles and how children are —(4)—  up, have to be considered.

For this —(5)—  ,many educationalists are now studying how boys and girls learn to read. They believe that, since reading is —(6)—  taught either by mothers or by female primary school teachers, many boys —(7)— reading as a woman’s activity and this puts them —(8)—  it.

Another factor could be that boys are generally more —(9)—  than girls. When they can’t be the best, they would rather —(10)—  up on education than be considered average. Girls seem much happier to be second best.

  1. A. among B. between                         C. beside                         D. beyond
  2. A. method B. style                                C. technique                   D. system
  3. A. by B. from                                C. at                                  D. with
  4. A. brought B. raised                             C. given                           D. grown
  5. A. cause B. purpose                          C. reason                         D. objective
  6. A. hardly B. generally                        C. rarely                           D. lately
  7. A. look B. notice                             C. see                               D. watch
  8. A. off B. on                                    C. across                         D. through
  9. A. determined B. optimistic                        C. possessive                 D. competitive
  10. A. give B. take                                 C. break                           D. turn

Part 2: Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space. (15 points)

FAMILY LIFE

In a big family like mine you have a (1) ……………….. of arguments. (2) ……………….. weekend, for example, we have been trying to decide on our summer holiday. (3) ……………….. is amazing how difficult this kind of decision can be when you have to consider so (4) …………… different ideas. It can be hard enough for two people to agree, but (5) ……………….. are eight of us! My mum wants to go to the mountains, but (6) ………………… else does. (7) ……………….. three of my brothers want to go to the beach, but that’s the (8) ……………….. place my dad refuses to go. (9) ……………….. of my parents wants to go abroad – (10) ……………….. say it’s too expensive. Unfortunately, my sister Sonya wants to go to Disney World. Dad says fine, so long as she pays for (11) ……………….. .  Of course, my older sister wants to go away with her friends, but Mum says she is too young to go on holiday on her (12) ……………….. .

And me? I’ll go anywhere. (13) ……………….. I’d really like is if (14) ……………….. could just agree with each (15) ………………..  on something for once.

Part 3: Read the passage and circle the best answer (A, B, C, or D) to each question.

                                                                                                                                 (5 points)

WHO IS REALLY ON THE INTERNET?

One of the great things about the Internet, as well as one of its biggest problems, is that people are basically anonymous on it. In Internet chat rooms and web cafés, people can use a different name and even create an entirely different identity if they want to.

In some ways, this is a good thing. For many people, it gives them the chance to do things that they could never do in real life. For example, a person might be very shy in real life, but that same person may find the courage to make friends on the Internet because it feels safer. In addition, people in some countries are not free to express their opinions, especially if they don’t like the government. By using a different identity on the Internet, they can express their opinions without worrying about getting in trouble.

That same freedom to be ‘another person’ on the Internet, however, causes many problems as well. The major problem is Internet fraud. Many dishonest people use the Internet to pretend to be a different person. Then they trick a person into trusting them in some way and take their money. In one case, two Japanese men lied to Filipinos who wanted to travel to Japan. The two Japanese men told them that they could help them get visas to Japan for a small price (about $ 400 per person). The two Japanese men took thousands of dollars from hopeful Filipinos, but none of the people ever got their visas. The number of these kinds of crime is quickly rising. Last year, Internet criminals stole over

$ 350 million from trusting people. When you consider that only $ 57 million was stolen in bank robberies in all of Europe, it is easy to see that Internet crime is a serious problem.

  1. The word ‘anonymous’ in bold in paragraph 1 is closest in meaning to _______.
  2. nameless B. dishonest C. trusting                  D. criminal
  3. According to paragraph 2, all of the following are true of the Internet EXCEPT _______.
  4. it allows people to safely oppose their government
  5. it makes it easier for people to express themselves
  6. it gets people in trouble
  7. it helps shy people make friends
  8. The word ‘they’ in bold in paragraph 2 refers to _______.
  9. people B. countries C. opinions               D. friends
  10. The author mentions two Japanese men in order to _______.
  11. suggest that there is a lot of Internet crime in Japan.
  12. show that getting a visa is very difficult in Japan.
  13. give an example of fraud on the Internet.
  14. show that you shouldn’t trust anyone on the Internet.
  15. Why does the author mention bank robberies?
  16. To show that there is more money in Internet crime than in robbing banks.
  17. To suggest that Internet crime is easier than robbing banks.
  18. To show that Internet crime is much more common than other types of crime.
  19. To show that banks are safer than the Internet.

V. WRITING  ( 30points)

Part 1: Complete the second sentence so that it has the similar meaning to the first one, by  using the word given.( Do not change the word given.) ( 10 points)

  1. It’s a long time since our last conversation. spoken

We ……………………………………………………………..…………………………….….

  1. During dinner, the phone rang. I

When ……………………………………………………………….…………………………….

  1. Do you have any plans for Saturday evening? doing

What ………………………………………………………………………….…….………….?

  1. Please don’t open the window. you

I’d ……………………………………………………………………………..……………………

  1. I haven’t been to the cinema for two months. time

The …………………………………………..……………………………………………………

  1. We had to do a lot of homework at school. made

           We …………………………………………………………………………………………….

  1. We can’t leave if John doesn’t arrive. until

We’ll …………………………………………………………………………………………..

  1. As people get older, their eyesight becomes weaker. worse

The older ……………………………………………………………………………………..

  1. That old keyboard is not worth repairing. pointless

It is ……………………………………………………………………………………………

  1. I’ve never been to a less exciting concert. least

It is …………………………………………………………………………………………….

Part 2: Read the following paragraph about oil and gas supplies. One word is missing from each line. Put an oblique stroke (/) where the word has been omitted and write the missing word in each blank. The first one has been done for you. (10 points)

Although the world’s energy resources/taken many               0.          have                   .

millions of years to produce, we quickly beginning                1. __________________

to exhaust these supplies. Recently UN committee                2. __________________

reported that world’s oil and gas supplies                                 3. __________________

would about 100 years if used carefully. The report               4. __________________

stated that there be enough oil and gas for a century            5. __________________

only if the present demand could controlled. If the                 6. __________________

demand continued grow, the report said that fuel                  7. __________________

supplies would last for less forty years. According                 8. __________________

to the report, governments must now steps to                         9. __________________

control the amounts of fossil fuels are used.                         10. __________________

 

Part 3: Write an essay ( at least 200 words) on the following topic:  (10 points)

What are the advantages and disadvantages of television?

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 

THE END

 

 

SỞ GIÁO DỤC-ĐÀO TẠO      ĐÁP ÁN KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 CHUYÊN QUỐC HỌC

     THỪA THIÊN HUẾ                                       Năm học 2009 – 2010

       MÔN: TIẾNG ANH

—————————————————————————————————————————————-

  1. PRONUNCIATION (5 POINTS)

PART 1: (3 POINTS)

1, B                 2. B                 3. D

PART 2: (2 POINTS)

  1. D 2. C
  2. VOCABULARY & GRAMMAR: (30 points)

Part 1:  (10 points) (one point for each correct answer)

Q# 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key A D B B D D B C B C

Part 2:  (10 points) (one point for each correct answer)

  1. complaint 2. agreement 3. use              4. argument               5. conversation
  2. effect 7. contact 8. advantage  9. attention                10. period

Part 3: (10 points) (one point for each correct answer)

  1. dislike 6. effective
  2. sufficient 7. daily
  3. properly 8. Unfortunately
  4. speech 9. convenient
  5. solution 10. Consequently

III. LANGUAGE FUNCTIONS (5 points) (one point for each correct answer)

Q# 1 2 3 4 5
Key D A B C D
IV. READING:  (30  points)

Part 1:  (10 points) (one point for each correct answer)

Q # 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Key B D D A C B C A D

A

 

Part 2:  (15 points) (one point for each correct answer)

  1. lot 2. This 3. It                 4. many                      5. there
  2. nobody/no-one 7. All 8. one/only                9. Neither       10. they
  3. herself/it         12.own           13. What                    14. everybody/everyone/we
  4. other

Part 3: 5 points (one point for each correct answer)

 

Q # 1 2 3 4 5
Key A C A C C
V. WRITING: (30 points)

Part 1: (10 points) (one point for each correct answer)

  1. We haven’t spoken (to each other) for a long time.
  2. When I was having/eating dinner, the phone rang.
  3. What are you doing on Saturday evening?
  4. I’d rather you didn’t open the window.
  5. The last time I went to the cinema was two months ago.
  6. We were made to do a lot of homework at
  7. We’ll have to wait /stay until John arrives.
  8. The older people get, the worse their eyesight becomes.
  9. It is pointless to have that old keyboard repaired.
  10. It is the least exciting concert that I’ve ever been to.

 

Part 2: (10 points) (one point for each correct answer)

Although the world’s energy resources / taken many              0.          have                   .

millions of years to produce, we /quickly beginning               1.          are                      .

to exhaust these supplies. Recently  / UN committee              2.          a                         .

reported that /world’s oil and gas supplies                                3.          the                      .

would / about 100 years if used carefully. The report             4.          last                     .

stated that there / be enough oil and gas for a century             5.          would                 .

only if the present demand could /controlled. If the                6.          be                       .

demand continued /grow, the report said that fuel                  7.          to                        .

supplies would last for less / forty years. According              8.          than                    .

to the report, governments must now / steps to                        9.          take                 .

control the amounts of fossil fuels / are used.                         10.          that/ which           .

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here